22 Aralık 2014 Pazartesi

HOMEOPATİ 'NİN KISA TARİHİ




Homeopati Tarihi ;       Yunanca      homeo=benzer,       pathos=hastalık  

            Bulan  ve uygulayan alman doktor Samuel Hahnemann (1755-1843) dır.







Hahnemann 1779 da tıp okulundan mezun oldu. Döneminin tıp dünyasında ki tedavi yöntemlerini , toksik kimyasallarla tedavi  etme gibi uygulamaları yanlış bulan Hahnnemann, hasta bakmayı bırakarak kimyager olarak çalışmaya ve tıp kitapları tercüme etmeye başladı. 
Tercüme ettiği kitaplar sayesinde tedavide “Benzerlik” kuramını  keşfetti. Onu en çok etkileyen konu ise Güney Amerika’da sıtma vakalarında  kullanılan “kınakına”  bitkisinin etkisi oldu. Kınakına yiyerek,  kınakınanın sağlıklı bir vücutta nasıl sıtma etkisi yarattığını gördü ve kendi vücudundaki sıtma semptomlarını  gözlemledi. Deneylerine ısrarla devam ederek “benzer benzeri tedavi eder” kuramını homeopatinin temel prensibi olarak benimsedi.
Hahnemann’ın yola çıktığı bu kuram, MÖ 5. yüzyılda yaşayan tıp biliminin babası kabul 
edilen  Hipokrat’ın bulup ve geliştirdiği kuramın tamamen aynısı idi. 
“Benzerlik” kuramına  göre sağlıklı insanda belli semptomlara sebep olan bir madde aynı semptomları olan hastaya verildiğinde hastayı tedavi eder. (Çağdaş tıbbın benimsediği kuram ise “Karşıtlar, Zıtlar” kuramıdır.  Örneğin: ishal vakası kabızlık yapan madde ile tedavi edilir.)
Romalılar döneminde daha da geliştirilen ve benimsenen yaklaşım, imparatorluğun çöküşünden sonra ilerleme kaydedemedi. 15. yy da İsviçre’li Paracelcus, Hippokrat’ın ortaya attığı  tedavide benzerlik kuramını daha da geliştirerek  tekrar gün ışığına çıkardı.Yüzlerce deney ile desteklediği bu yaklaşıma   “homeopati” adını vererek  bilimsel bir çerçeveye oturtan Samuel Hahnemann 1796 da homeopati ile ilgili ilk kitabını yazdı.
 1810 yılında homeopatinin prensiplerini “Organon” adlı kitabında topladı ve 2 sene sonra
 Leipzig üniversitesinde homeopati öğretmeye başladı.  Hahnemann ın ölümünden sonra 
birçok tıp doktoru tarafından uygulanan homeopati 1849 Londra’da  ilk homeopati 
hastanenin  açılması ile İngiltere’de de tanınmaya başladı.
1800 lerin sonlarına doğru Amerika’da ilk homeopati  Tıp fakültesi kuruldu.
1900 lerin başında Amerika’da 22 homeopatik tıp okulu , 100 homeopatik hastane ve 1000 den fazla homeopatik ilaç satan eczane bulunmaktaydı. 
Stanford Üniversitesi, Boston Üniversitesi, New York Tıp Fakültesi gibi tanınmış okullar homeopati eğitimi veren okulların arasındaydı. 1920 lerde Amerikan tıp birliğinin kurulması ve ilaç firmalarının kullanımı kolay ve pratik  ilaçları piyasaya sürmesi ile homeopati Amerika’da geçerliliğini kaybederken eğitim kurumları birer birer  kapandı.
WHO, Dünya Sağlık Teşkilatı tahminlerine göre günümüzde 500 milyon kişi homeopati ile tedavi olmaktadir. Homeopati çağdaş tıp tan sonra en çok tercih edilen tedavi sistemi olarak  2. sıradadır. 
İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda'da homeopati sağlık sigortası kapsamındadır.
Fransa'da 18.000 doktor homeopati ile tedavi 23.000 eczane homeopatik ilaç satmaktadır.
İngiltere'de doktorların %43 ü hastalarını homeopatlara yönlendirmektedir. İngiltere kraliyet ailesi 3 jenerasyonu aşkın homeopati ile tedavi olmaktadır.
Almanya'da doktorların %23'ü homeopati ile tedavi uygulamaktadır.
Hollanda'da doktorların %45'i homeopatinin etkili bir tedavi yöntemi olduğunu kabul edip, desteklemektedir. 
Hindistan'da 70.000 den fazla sertifikalı homeopat (tıp fakültesi homeopati bölümü mezunu), yüzlerce homeopatik hastane, klinik ve birçok homeopati bölümü olan tıp fakültesi mevcuttur.                                                                             
Günümüzde homeopatinin yaygın bir şekilde uygulandığı ülkeler ; Almanya,
 Avusturya Fransa,İngiltere, İskoçya,İsveç, Norveç,İsviçre, İtalya,Hollanda,
 Yunanistan, Belçika, Romanya, Macaristan, Bulgaristan, Rusya,
 İsrail,Ukrayna,Güney Afrika Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Avusturalya,Kanada,
 Pakistan,Meksika, Hindistan ve ABD dir.
Homeopatik ilaçların ucuz olması homeopatinin  tercih edilmesi için ana sebep olmakla birlikte hızlı yaşam ve hızlı çözümlere alışmış olan günümüz insanları için özellikle kronik hastalıklarda homeopatik tedavinin yavaş ve uzun sürede sonuca varması homeopatiye engel oluşturmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder